SCIOS Scope 10 / NTA 8220 Inspectie Elektrisch Materieel

SCIOS Scope 10 / NTA 8220 Inspectie Elektrisch Materieel

De SCIOS Scope 10 inspectie is een methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico, gebaseerd op de NTA 8220. Deze inspectie richt zich op elektrische installaties, apparaten en de elektrische uitrusting van machines.

Wat valt onder de SCIOS Scope 10 inspectie?

Tijdens de inspectie worden de bedrijfsomstandigheden, de omgeving en het gebruik van het elektrisch materieel beoordeeld. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van brandbare materialen in de omgeving van het materieel en of het materieel wordt gebruikt volgens de voorschriften van leveranciers en geldende normen. De inspecteur controleert ook op uitwendige invloeden zoals vuil, stof en water, en voert metingen en beproevingen uit om de automatische uitschakeling van de voeding te testen.

Belang van de SCIOS Scope 10 inspectie

Een defect of onveilige situatie in het elektrisch materieel is een van de grootste oorzaken van brand bij bedrijven. Hoewel een Scope 10 keuring niet wettelijk verplicht is, stellen veel verzekeraars dit wel als eis bij het afsluiten van een brandverzekering. Door regelmatig een SCIOS Scope 10 keuring te laten uitvoeren, verklein je het risico op brand en voldoe je aan de richtlijnen van NTA 8220.

Onderdeel van de Scope 10 keuring

Geen onderdeel van de Scope 10 keuring

Door regelmatig een SCIOS Scope 10 keuring te laten uitvoeren, zorg je voor een veilige werkomgeving en minimaliseer je de kans op brand door elektrische defecten. Bekijk het inspectieplan voor een gedetailleerd overzicht van de keuring en wat er precies wordt gecontroleerd.

Onze werkwijze

Voor aanvang heeft u van ons een inspectieplan ontvangen. Daarin leest u hoe we de inspectie uitvoeren en wat u van ons kan verwachten. Ook staan er zaken in die we van u verwachten.

Bij aanvang van de inspectie maken we samen met de contactpersoon een rondgang door het bedrijfspand langs het elektrisch materieel.

Tijdens de rondgang leggen we uit welke werkzaamheden de inspecteur uitvoert en waar de inspecteur op let. 

Als de inspectie is afgelopen volgt er een eindgesprek. Tijdens dit eindgesprek bespreken we: 

Wat kunt u verder van ons verwachten

FAQ

Het beperken van het risico op het ontstaan van brand bij elektrisch materieel.

Elektrische installaties, elektrische apparatuur en / of elektrische uitrusting van een machine.
Met andere woorden verdelers, groepenkasten, stoppenkasten, stekkerblokken, verlengsnoeren, haspels, tijdelijke voorzieningen, stopcontacten, van waterkoker tot koelkast, maar ook machines.

Het is alleen verplicht wanneer:

  • Door de wetgever in een wet of een besluit is bepaald;
  • In een zakelijke overeenkomst is overeengekomen;
  • Door verzekeraars die dekking verlenen tegen risico’s van schade, zoals brand, of aansprakelijkheid is voorgeschreven;
  • In huur- en verhuurcontracten, gebruikersovereenkomsten voor gedeelde eigendommen en reglementen van verenigingen van eigenaren is opgenomen.

Dat is afhankelijk van hetgeen wat in de bovenliggende vraag is beschreven.
Gangbaar is iedere 3 tot 5 jaar.

De beoordelingsmethode bestaat uit visuele waarnemingen, metingen en beproevingen van het elektrisch materieel, inclusief thermografisch onderzoek.

Het elektrisch materieel wordt beoordeeld op oneigenlijk gebruik of een defect.
Onder oneigenlijk gebruik wordt verstaan dat het elektrisch materieel niet:

  • is geïnstalleerd volgens de montagevoorschriften van de fabrikant;
  • is geïnstalleerd volgens de vigerende normen;
  • wordt gebruikt volgens de gebruiksvoorschriften van de fabrikant;
  • wordt gebruikt zoals mag worden verwacht;
  • wordt onderhouden zoals de fabrikant heeft voorgeschreven.


Daarbij wordt rekening gehouden met:

  • de bedrijfsomstandigheden;
  • de wederzijdse beïnvloeding;
  • de uitwendige invloeden;
  • automatisch uitschakelen van de voeding.

Periodiek keuren is belangrijk. Elektrisch materieel wordt regelmatig aangepast, vernieuwt of vervangen. U krijgt van ons een automatische herinnering voor uw periodieke keuring.

Beiden inspecties hebben hun eigen doel en meerwaarde. Voor de inspecteur heeft minder tijd nodig bij de combinaties van beiden inspecties, dan wanneer iedere inspectie op zichzelf wordt uitgevoerd. De meerwaarde is dat de inspecteur niet alleen beoordeelt op brandrisico, maar ook op het veilig gebruik-, bedrijfsvoering- en bedrijfscontinuïteit van de elektrische installatie.