SCIOS Scope 12 / Inspectie Zonnestroominstallaties

SCIOS Scope 12 / Inspectie Zonnestroominstallaties

Een zonnestroominstallatie, ook wel een fotovoltaïsch (PV) systeem c.q. (PV) installatie genoemd, is een systeem dat zonne-energie omzet in elektriciteit.

Veel verzekeraars stellen een Scope 12 inspectie als eis bij het afsluiten van een brandverzekering.

De Scope 12 inspectie is een methode voor het beoordelen van een zonnestroominstallatie. Van PV-paneel via DC-bekabeling, omvormer, AC-bekabeling met eventueel verdeelinrichtingen tot aan het koppelpunt van de netbeheerder.

Doel van een SCIOS Scope 12 inspectie

Bij een SCIOS Scope 12 inspectie beoordeelt een inspecteur de hele PV-installatie op het brandrisico en de elektrische veiligheid. De elektrakeuring wordt uitgevoerd volgens de eisen van de NEN 1010.

Onderdeel van de Scope 12

Geen onderdeel van Scope 12:

Onze werkwijze

Voor aanvang heeft u van ons een inspectieplan ontvangen. Daarin leest u hoe we de inspectie uitvoeren en wat u van ons kan verwachten. 

Ten behoeve van de SCIOS Scope 12 inspectie dient u als klant documenten aan te leveren, zoals bijschreven in Technisch Document 18 (TD18) van het SCIOS.

U kunt de documenten ook online indienen.

Bij aanvang van de inspectie maken we samen met de contactpersoon een rondgang door het bedrijfspand langs het elektrisch materieel. 

Tijdens de rondgang leggen we uit welke werkzaamheden de inspecteur uitvoert en waar de inspecteur op let.

Als de inspectie is afgelopen volgt er een eindgesprek. Tijdens dit eindgesprek bespreken we:

Wat kunt u verder van ons verwachten

FAQ

Het beperken van het risico op het ontstaan van brand en oververhitting van de zonnestroominstallatie.

Nee een Scope 12 inspectie is geen wettelijke verplichting. Verzekeraars stellen een Scope 12 inspectie vaak als eis bij het afsluiten van een brandverzekering.

Dat is afhankelijk van uw verzekeraar. Op uw verzekeringsbewijs of in de voorwaarden van je brandverzekering staat of een SCIOS Scope 12 inspectie verplicht is en hoe vaak u de inspectie moet laten uitvoeren. In de meeste gevallen is dat iedere 3 tot 5 jaar.

U dient de gebreken te laten herstellen door een erkend installateur, waarna een herinspectie wordt uitgevoerd. Na goedkeuring van de herinspectie ontvangt u het certificaat.

Periodiek keuren is belangrijk. Elektrisch materieel wordt regelmatig aangepast, vernieuwt of vervangen. U krijgt van ons een automatische herinnering voor uw periodieke keuring.

Wanneer u een Scope inspectie combineert, bijvoorbeeld Scope 10 en Scope 12, dan krijgt u 25% korting op bieden Scope inspecties. Van iedere Scope inspectie ontvangt u een eigen rapportage en -certificaat.