NEN 1010 Inspectie Elektrische installaties

NEN 1010 Inspectie Elektrische installaties

DE NEN 1010 geeft bepalingen voor het ontwerp, de installatie en de inspectie van elektrische laagspanningsinstallaties.  Het is een wettelijke verplichting voor nieuwe- of uitgebreide installaties te voldoen aan de eisen van de NEN 1010. Het is geen wettelijke verplichting een NEN 1010 “opleverinspectie” uit te voeren.  

Doel van een NEN 1010 Inspectie

Controleren van het ontwerp en de installatie van elektrische laagspanningsinstallaties. Met als doel te voorzien in de veiligheid van personen, dieren en bezittingen door bescherming tegen gevaren en schade die kunnen ontstaan bij het verwachte gebruik van de elektrische installatie. En controle van de installatie op de goede werking ervan. 

Onze werkwijze

Bij aanvang van de inspectie maken we samen met de contactpersoon een rondgang langs te inspecteren elektrische laagspanningsinstallaties. 

Tijdens de rondgang leggen we uit welke werkzaamheden de inspecteur uitvoert en waar de inspecteur op let.

Als de inspectie is afgelopen volgt er een eindgesprek. Tijdens dit eindgesprek bespreken we:

Wat kunt u van ons verwachten

Wij controleren bij een NEN 1010 opleverinspectie de volgende aspecten: 

FAQ

De NEN staat voor Nederlandse Norm. In de NEN 1010 worden veiligheidsbepalingen voor het aanleggen van laagspanningsinstallaties beschreven. Ook het uitbreiden en aanpassen van installaties valt hieronder. DE NEN 1010 wordt ook gebruikt voor controles en inspecties.

De NEN 1010 is van toepassing op de voeding en distributie van elektrische laagspanningsinstallaties. Het toepassingsgebied is bijvoorbeeld de woning- en utiliteitsbouw en de industrie.

Een stroomketen met een nominale wisselspanning van ten hoogste 1000V
Een stroomketen met een nominale gelijkspanning van ten hoogste 1500V

Nee, een NEN 1010 inspectie is niet wettelijk verplicht. In deel 6 van de NEN 1010 is omschreven op welke manier installaties gekeurd dienen te worden. Het ontwerpen en aanleggen volgens de NEN 1010 van de elektrische laagspanningsinstallaties is wel verplicht, aangewezen in het Bouwbesluit. Als klant kunt u na aanleg of wijziging van uw elektrische laagspanningsinstallatie een inspectie (als controlemiddel) laten uitvoeren.

De NEN 1010 is de norm voor het ontwerpen en aanleggen van een elektrische installatie. Een keuring is meestal eenmalig en komt voort als vereiste vanuit het Bouwbesluit.
De NEN 3140 komt voort als een advies vanuit de Arbowet, als een manier om te voldoen als werkgever aan de Arbowet. De NEN 3140 bevat voorschriften voor de veilige bedrijfsvoering van bestaande elektrische laagspanningsinstallaties- en middelen. De NEN 3140 is een periodieke inspectie. Ook is er veel aandacht voor opleiding, training en beheer.